Een tijdje geleden schreef ik nog een bijdrage over contributie. Mede naar aanleiding daarvan werd ik op de hoogte gebracht van een artikel wat in Ede in de krant had gestaan. In dit artikel deed een oud-volleybalvoorzitter uit Ede zijn beklag over de onterechte financiële behandeling van de gemeente ten voordele van het voetbal en ten nadele van de zaalsporten, zoals volleybal.

En ik moet zeggen dat het mij ook dwaas in de oren klinkt. Niet bepaald eerlijk en wellicht politiek geleid. Jammer!

Dus ik heb overschrijving aangevraagd. Ik ga voetballen! Dat is niet alleen goedkoper maar je kan er ook meer mee verdienen. Ronaldo 32 miljoen per jaar. Dat verdien ik niet bij Scylla! En dan nog een lagere contributie ook.

Niet schrikken. Dit was slechts een grapje! Ik ga niet echt voetballen. Volleybal is tenslotte veel leuker!

Zie hieronder het bewuste artikel.

Als jullie willen demonstreren, hongerstaken of jezelf willen vastketenen voor een lagere zaalhuur, doe dat dan voor de ingang van het gemeentehuis. Maar niet jezelf uit protest in de brand steken, hoor! Dat vind ik te ver gaan. En bovendien dan raakt Scylla een lid kwijt. Niet leuk. Maar in alle gevallen vergeet niet je volleybalshirt ter herkenning aan te doen.

Hans Konig

Het artikel:

'Idioot verschil volleybal en voetbal'

woensdag 4 september 10:02 - 2019    Lokaal/Opinie

EDE Ooit was ik voorzitter van een volleybalvereniging. Om de leden van die club te laten volleyballen, moest een zaal worden gehuurd. Dat kostte een tientje per uur. Met dertien teams was je per jaar al snel 10.000 euro kwijt en dat bleek ongeveer de helft van de begroting.

Douwe Meijer

Maar daarvoor kreeg je gratis en voor niets het gebruik van douches uit 1972 die op 1.80 meter uit de muur staken, ideaal voor lange mannen, en waarvan het water dezelfde temperatuur had als die van de buitenlucht. Lekker fris dus! Ook de toiletten uit hetzelfde bouwjaar hadden iets unieks; uit de voegen van de tegels kwam de geur van urine die daar zo'n veertig jaar geleden was achter gelaten. Laten we het nostalgie noemen.

Ik heb in die tijd zes wethouders gesproken die allemaal hetzelfde zeiden: 'Die sporthal moet vervangen worden!' Hij staat er nog steeds, ondanks biedingen van het Openluchtmuseum om deze hal op te nemen in hun collectie.

Ik dwaal af.

Tienduizend euro, de helft van de begroting. Met een schuin oog keek ik wel eens naar de lokale voetbalvereniging. Terwijl voor een volleybalveld - 200 vierkante meter - per uur een tientje betaald moest worden, kan een voetbalvereniging een heel voetbalveld huren voor 3.000 euro. Niks geen huren per uur. Een heel jaar lang voor 3.000 euri. Dat is gek. Een voetbalveld is veertig keer groter dan een volleybalveld. Ik weet het: boven een volleybalveld zit een dak en aan de zijkant zitten muren. Kost een paar centen extra, maar het ruimtebeslag van één voetbalveld is enorm.

Ik heb me wel eens beklaagd bij ambtenaren van de gemeente Ede. Dat dit niet zo eerlijk is. Een beroep gedaan op ongelijke behandeling, enzovoort. En wat antwoordden die ambtenaren: 'Dat klopt!'. Er zijn veel voetballers in Nederland en het evenredig belasten van de kosten van voetbalvelden is een nogal impopulaire maatregel onder politici. Dat zou je als politicus zomaar stemmen kunnen kosten.

Die ongelijkheid is dus bekend maar er wordt niets aan gedaan, want verkiezingen.

Nou dacht ik dat ik het moeilijk had. Maar dan de Cees van der Knaap Topsporthal. Uurtje volleyballen? Dat kost je dan 25 euro. Huur je een volleybalveld 24/7 het hele jaar, dan ben je ruim twee ton kwijt. Raar verschil met zo'n voetbalclub die voor 3.000 euro het hele jaar een kunstgrasveld ter beschikking heeft dat veertig keer zoveel ruimte in beslag neemt. Dat klopt dus niet.

EENZIJDIGER Ik ben dol op voetbal. Maar de laatste tijd sla ik wel eens over. De Keukenkampioendivisie op tv, de verslagen van wedstrijden uit de vierde klasse amateurs in de kranten, de live-uitzendingen van Europese wedstrijden. Geef 22 mensen een bal en de Nederlandse tv zorgt voor een live-uitzending.

Hou op.

Sport wordt steeds eenzijdiger. Voetbal, voetbal, voetbal en ergens in de rust een samenvatting van een andere sport op tv, als de tv-reclames het toelaten. En dat begint op lokaal niveau. De oneerlijke doorbelasting van de kosten van voetbal staat de groei van andere sporten in de weg. Die worden te duur. De contributie van een willekeurige zaalsport is nu al vaak het dubbele dan die van een voetbalclub. Die sporten worden sporten voor de elite. En niet dat de elite niet kan sporten, maar op den duur zal het niveau ervan gaan dalen.

Voor 1 november wordt er door de gemeente Ede een lokaal sportakkoord gemaakt. Misschien is er tussen alle sportvertegenwoordigers in Ede een niet-voetballer die dit idiote verschil aan de kaak wil stellen?