Hoogdravende titel. Toch is het zo! Zaterdag was ik bij het jeugdkamp. 68 Junioren! De kracht, energie en enthousiasme die van dit kamp uitstraalt is fantastisch. De eenheid. De sfeer. Het gaat verder dan gewoon een kamp. Hier ontstaat iets. Iets heel moois. Dat gaat verder dan volleybal. Hier gaat het over diepere vriendschappen. Hier gaat het over verbondenheid. Hier worden zaadjes geplant, die bij vele van deze deelnemers nog in lengte van jaren van invloed zijn op hun levens, door ontstane vriendschappen en de opgedane ervaring. 

Ik mag altijd op zaterdag komen kijken. En dan vind ik mooi. Het geeft ook mij energie.

En ditmaal met verjongde en nieuwe leiding, gecombineerd met ervaren leiding van vorige edities. Ook dat is zo fantastisch. Leden van Scylla die de jeugdkampen zelf ooit deden en die daar zoveel inspiratie uithaalden en nu dat terug doen door zelf de leiding te nemen. Hier wordt zo’n sterk fundament onder Scylla gelegd. Eén van de bronnen van de “kracht van Scylla”.

Maar Scylla biedt veel meer als een mooi jeugdkamp en volleybal. Scylla biedt legio andere kansen. Scylla biedt onderdak.

Als opstapje noem ik het studentenleven waarin mijn kinderen nu in verzeild zijn geraakt. Naast hun studie pakken ze zoveel meer op. In organisatie, bestuurswerk, bandjes, uitgaan, etc. De wereld waarin ze zich nu begeven daagt ze uit. Ze krijgen hier zoveel kansen om zich verder te ontwikkelen. Hier bouwen ze aan ervaring en vriendschap. Hier start hun maatschappelijke carrière. Noem het maar CV-opbouw.

En nu weer terug naar Scylla. Onze vereniging biedt zoveel meer dan een volleybalwedstrijd en training. Het geeft kansen om ervaring op te doen in organiseren (toernooitjes, feestjes, sponsorwerving, etc.). Het geeft kansen op vriendschappen die nog lang kunnen voortduren. Je kan in het bestuur. Je kan je projectmatig nuttig maken voor Scylla. Het leert onze leden aanpassen aan omstandigheden, ook als het even niet naar de zin gaat. Samen spelen als team, geeft een ervaring waarmee je echt verder kan in het leven. Scylla geeft kans op de leukst denkbare bijverdienste in onze Vlinderurenpoule. Werkervaring opdoen met leuk werk en nog bij verdienen ook. Zo kan je je contributie ook nog eens omlaag brengen. Hier wordt een veilige omgeving gecreëerd waarin je fouten mag maken. Waarin je initiatief kan nemen en waarin je kansen krijgt die later weer van pas zijn. Kwestie van pakken. En het gebeurt. Dat is zo mooi.

Maar het belangrijkste van deze combinatie van ontplooiingsmogelijkheden is toch wel dat Scylla iedereen een omgeving geeft waarin een rijke persoonlijke ontwikkeling mogelijk is en voor degenen aan het begin van carrière en leven; vriendschappen, ervaring en CV opbouw in een superomgeving. A way of life!

En het is natuurlijk geen geheim dat wij als Scylla nu toch even een moeilijke tijd doormaken. Het was lastig om de (dames) teams te vullen. En dan hebben wij op het moment geen vaste TC, maar werken wij met de projectteams. En het lukt nu eenmaal niet iedereen om teleurstellingen op de juiste wijze te uiten en zich snel weer in te stellen op nieuwe situaties, die vaak in de praktijk weer erg meevallen. Dat maakt het werk voor de TC-leden niet gemakkelijk en zeker niet altijd leuk. Maar ik wil jullie zo enorm bedanken dat jullie deze klus op jullie hebben genomen. Scylla is jullie heel veel dank verschuldigd.

En door de vele positieve krachten binnen Scylla gaan wij het als vereniging zeker redden en de negatieve spiraal met zijn allen ombuigen in de positieve richting! “Yes, we can!”

Hans Konig