Beachvolleybalzand bij Scylla Beach in Bennekom is niet zomaar zand. Dat voldoet aan de hoogste eisen. Ons zand is speciaal gekeurd door de wereldvolleybalbond FIVB.  En alleen de beste kwaliteit zand is goed genoeg voor onze Scylla Beach-leden. Voor minder doen wij het gewoon niet.

In Nederland is één bedrijf echt gespecialiseerd in beachzand. Dit is het bedrijf Agterberg in Groenekan. Na acht jaar onderzoek en experimenteren hebben zij het definitieve zand recept vastgesteld. Dit geheime recept houden ze angstvallig geheim. Zelfs ons hebben ze het niet verteld.

“Het is een oer-Hollands product. Wij zijn er best een tijd mee bezig geweest. Het is ons eigen recept, een bedrijfsgeheim”, zegt Matthijs Agterberg.

“Matthijs is uitvoerder bij het bedrijf dat zijn opa ooit begon en hij is zelf ook beachvolleyballer op eredivisieniveau. Vandaar zijn interesse!

Goed zand mag niet stuiven, moet toch los blijven en mag niet hard of scherp zijn. Gewoon zand uit de zandbak is niet goed genoeg! Als je een voetafdruk in het zand plaatst dan moet die afdruk na een tijdje weer beetje volstromen met zand. Dan is het goed!

Hard zand is niet fijn om in te vallen en veroorzaakt blessures. Het juiste, losse en 'ronde' zand maakt het spel juist zwaar, maar zorgt voor een zachte landing. Zaalvolleyballers moeten vaak op jonge leeftijd stoppen vanwege blessures. Het is veelzeggend dat toppers, die nog serieus strijden om de medailles zomaar tegen de veertig kunnen lopen. Dat is voor zaalvolleyballers vaak lastiger (behalve voor onze eigen TJ dan natuurlijk!).

En ons zand in Bennekom is eerst gebruikt voor het EK Beach in 2018 in Nederland. Toppers en zelfs de kampioenen hebben met hun blote voeten in ons eigen zand gestaan. En nu staan jullie letterlijk in hun voetsporen. Hoe gaaf!

Dus als jullie na het lezen van dit stukje weer staan te beachen, doen jullie dat vermoedelijk toch met een ander gevoel!

En nu ik zo’n aardig stukje over de leverancier van ons beachzand heb geschreven, verwacht ik dit bedrijf zeker als sponsor te verwelkomen met een mooi bord langs het veld.

Hans Konig