Ik krijg wekelijks een blog van een bedrijf thuisgestuurd met vaak leuke berichten. Nu begon het blog met bovenstaande tekst.

Ik vind het een grote waarheid. Ik zelf ben niet de beste verliezer, al heb ik er in mijn leven wel heel veel voor geoefend. Afgelopen zaterdag nog in Woudenberg. 3-1 verloren. Wel tegen de nummer 1 en met minimale verschillen in setstanden. Maar toch verloren! Ik kan er chagrijnig door worden. Dat is toch eigenlijk wel ongelofelijk! Overigens uit ik dat nooit op medespelers. Maar ik kan mij mateloos opwinden over mijn eigen fouten. Hoe dom, denk ik dan later. Relativeren zou beter op zijn plaats zijn. Waar speel je nu voor? Waar gaat het nu echt om? Vooral als je in de één na laagste klasse speelt en je de zestig al gepasseerd bent. En toch gebeurt het mij nog met regelmaat. En dan heb ik dus pas echt verloren!

Het blog gaat over “vlekkeloos verliezen”. Een pakkende term. Vroeger, in mijn bedrijf, moest ik vaak acquireren. Zo’n acquisitieproces kon soms maandenlang duren. De spanning werd dan hoog opgebouwd. Er hing dan ook veel van af. En pas na enkele jaren zou er bij dezelfde klant (gemeente) weer een kans komen. Bij goed nieuws (opdracht) danste ik dan door de kamer van vreugde. Ik trakteerde direct op gebak. Feest! Maar helaas kwam het ook voor dat die gemeente voor de concurrent koos. Tijdens zo’n belletje komt de klap dan hard aan. Het voelt als heel erg verliezen. Het licht gaat eigenlijk langzaam uit. Onvoorstelbare teleurstelling. Maar dan komt het erop aan om een goede verliezer te zijn! In feite begint tijdens zo’n afwijsbelletje de volgende acquisitieronde. Bij een negatieve, teleurgestelde, chagrijnige reactie van mijn zijde, tijdens zo’n belletje, zou de gemeente een bevestiging van hun “goede” keus kunnen zien. De koopbevestiging. Maar door het op te kunnen brengen om hoffelijk, beleefd te blijven en je een goede verliezer te tonen, krijgt de klant gelijk twijfel over de gemaakte keus en dat is dan het begin van een nieuwe kans. “Het verlies van nu zien om te zetten in de winst van morgen!”

“Om te winnen heb je talent nodig. Om te verliezen heb je karakter nodig”, aldus het blog.

Op zondag heb ik de gewoonte om even de uitslagen van alle Scylla teams te bekijken. Afgelopen zondag zag ik dat veel teams hadden verloren.

En nu komt het er dus op aan! Gewoon accepteren met grote klasse. Relativeren. Sportief blijven naar de tegenstander, medespelers en scheidsrechter. Je er totaal niet over opwinden. Wel je uiterste best doen tijdens de wedstrijd, maar het dan in stijl loslaten. Gewoon genieten van het spel. Het resultaat is echt niet belangrijk. Resultaat vergeet je snel maar “plezier” blijft langer in herinnering.

Dus speciaal voor mij maar wellicht ook voor andere Scyllaianen: “Verbeter de wereld en begin bij jezelf! Dus vlekkeloos verliezen!

Hans Konig