Vorige week waren Marleen en ik een weekje op vakantie in Zuid Engeland. Het doel was een reünie van een aantal oud Zambia-gangers. Niet ter zake doende, maar het was een fantastisch weekje te midden van heel leuke, interessante mensen in een prachtige omgeving. En de overvloedige regen kreeg niet de kans om spelbreker te zijn!

Maar nu naar de kern van dit betoog.

Er waren eigenlijk geen activiteiten gepland door de gastheer. De gastheer liet ons gewoon meedraaien in zijn dagelijkse ritme. En aangezien hij op het platteland woont en boer is, was dit een mooie ervaring.

Zo kwamen wij zaterdagavond bij de aangekondigde “Cider Shed party”. Toch anders dan ik mij vooraf had voorgesteld. Wij kwamen in een klein schuurtje terecht waar een paar houten bankjes stonden. Ruimte voor ca. 10 mensen. In dezelfde ruimte stonden ook de appelmolen, de oeroude appelpers en mooie, oude, houten vaten waar de cider in werd opgeslagen om te rijpen. Meestal zitten ze met de 12 leden gewoon buiten bij het kampvuur en zitten daar dan maar wat te praten of muziek te maken en de zelfgemaakte cider te drinken. Nu was er volop regen en zaten wij binnen. Maar dat had ook wel wat. En dit gebeurt elke maand bij volle maan. Deze keer werd er ook afgesproken dat de appels, naast het gebouw, nu toch wel geplukt moesten worden en dan tot sap moesten worden verwerkt. Dit voor de cidervoorraad van volgend jaar. Eigenlijk werd dus die avond een soort van bestuursvergadering gehouden en alle taken verdeeld voor de oogst en het persen. Jawel, wij werden natuurlijk ook ingepland. Dus ook appels oogsten en helpen met het persen. Je draait mee of niet. Wij waren even gewoon volwaardig lid van de “Cider Shed club”. Maar ondanks dat het best zwaar werk was, deden alle 12 leden naar vermogen mee. Geen onttrekkers! En het was zó verschrikkelijk gezellig en leuk!

Op de terugweg naar Nederland hadden Marleen en ik nog even een terugblik op deze bijzondere ervaring als gastlid van de lokale platteland “Cider Shed club”.

Marleen kwam direct met de vergelijking met onze vereniging Scylla. Daar wilde ik niet zomaar in meegaan: “Hoe kun je nu Scylla vergelijken met de Cider Shed club? Dat is toch een andere dimensie? Een beetje denigrerend?” Marleen: “Jij zit toch ook altijd na met je teamgenoten met een biertje erbij? En jullie weten toch ook altijd weer genoeg te leuteren over niets? En jullie maken dit vertier toch ook altijd weer met zijn allen mogelijk? En voor jullie heeft Scylla toch dezelfde maatschappelijke functie als de “Cider Shed club”? Alleen doen jullie je wat gewichtiger voor met officiële functies, bestuursvergaderingen, ALV, etc.! Maar het komt toch op hetzelfde neer? Eigenlijk zijn jullie toch ook gewoon een soort van Cider Shed club?”

Ja, Marleen je hebt gelijk! Maar nu wel trots op de vergelijking van Scylla met deze prachtige “Cider Shed club”.

Hans Konig.

Ps. Het bestuur van Scylla hoopt dat jullie ook op de ALV zullen komen op 31 oktober om 19.30 uur in de Vlinder