Pippi Langkous zegt: “Ik heb het nog nooit gedaan dus ik denk dat ik het wel kan!”

Ik vind dit een prachtige uitspraak. Dit gaat over mensen die wat durven én initiatief nemen. Mensen met een dergelijke instelling brengen de wereld, in hun nabijheid, wat verder. Je moet dan wel over je drempelvrees heen durven te stappen en uit je comfort zone treden.

En Scylla heeft veel leden die deze levenshouding hebben. En het mooie is dat ze anderen hier dan vaak in mee trekken. Daarom zie je steeds meer “jonge” leden de belangrijke rollen nemen binnen Scylla.

Ik moet bekennen dat ik zelf wél altijd een beetje de neiging heb om een beetje weg te duiken. Blijven zitten waar ik zit. Diep, ver weg in mijn comfort zone. Laat een ander maar. Alleen als echt niemand opstaat, kom ik uit mijn schuilplaats. “Het moet immers toch gebeuren! Iemand moet het toch doen! Er staat immers iets moois op het spel!”

Leden die echt initiatief nemen, zijn de echte trekkers! Onze Scylla helden. Die staan op vóór dat het echt nodig is.

Een persoonlijk voorbeeldje van uit de comfort zone treden met frisse tegenzin (brrrr), en wat dan uiteindelijk zo meevalt dat het ook weer leuk is. Zo heeft mijn team H5 een paar probleempjes aan het begin van dit seizoen. Drie toonaangevende spelers zijn vertrokken, waaronder één van onze spelverdelers en aanvoerder. Twee van de drie waren scheidsrechter. Dus nog 7 spelers over (één erbij gekregen) waarvan slechts twee scheidsrechters, slechts één spelverdeler en geen aanvoerder. En te weinig scheidsrechters is nu extra lastig omdat elk team, door het wegvallen van seniorenteams, juist meer taken als fluiten, zaalwacht en tellen toebedeeld krijgen. Het aanvoerderschap werd door Jan Jonker op zich genomen. Hij riep dat eind vorig jaar al. Jan is dan ook meer het Pippi-type.

Dus nu werd het ook hoog tijd om uit mijn comfort zone te treden. Tja, bij gebrek aan betere alternatieven word ik dus nu op mijn zestigste omgeschoold tot spelverdeler. En tot nu toe vind ik het wel leuk maar nog wel erg lastig, moet ik bekennen. Zeker zo’n eerste wedstrijd, brrrr. Daarnaast heb ik mijn scheidsrechterscertificaat gehaald om op laag niveau te mogen fluiten. En gelukkig hebben nog twee andere teamgenoten dat gedaan, zodat wij deze belangrijke taak weer wat beter kunnen verdelen. Straks voor de eerste keer fluiten, brrrr. Overigens is deze spelerstoets online te halen op www.volleymasterz.nl. En heel moeilijk is het niet, dankzij een mooie doordachte presentatie van de leerstof, oefentoetsen en eindtoets van de NeVoBo. Dus gewoon doen! En dan was ik op onze eerste thuisspeeldag ook nog eens voor de eerste keer in mijn leven zaalwacht, brrrr.  Ook dat viel natuurlijk overigens reuze mee, dankzij de goede voorbereiding van onze wedstrijdsecretaris Gerlienke. En mede ook omdat ik de zaalwachterstaken goed vooraf had doorgelezen. Alleen de vragen met betrekking tot het digitale bijhouden van de standen moest ik aan mij voorbij laten gaan. Maar gelukkig waren er dan weer mensen die even konden bijspringen. Zo kwam Jeroen, speciaal voor dit, nog even langs om een laptop op gang te helpen. Grote klasse!

Dus allemaal nieuwe dingen: brrrr. Maar toch weer leuk en uitdagend.

Dus Scyllianen, doe als Pippi! Het valt altijd mee, het is leuk én het is belangrijk voor ons Scylla: Neem initiatief!

Hans Konig