Wat een activistisch begin van deze bijdrage voor de weekbrief, eigenlijk! Nu ik de titel zo opschrijf moet ik denken aan de gewelddadige moord op aartsbisschop Oscar Romero in El Salvador (24 maart 1980). Deze sociaal bewogen en kritische bisschop had openlijk kritiek op de toenmalige dictators. Hij wist dat hij vermoord zou worden en had zijn moordenaar al op voorhand vergeven. Hij werd tijdens zijn preek tijdens een kerkdienst in de kerk doodgeschoten.

Maar de titel van deze bijdrage heeft natuurlijk niets met deze barre moord te maken. Het spreekwoord “de kogel is door de kerk” betekent dat er iets ‘eindelijk’ beslist is. En dat is nu het geval.

De overeenkomst tussen het Zwembad De Vrije Slag, I-sports en Scylla is getekend. En dat in het derde beachseizoen. Dus het heeft nogal wat tijd gekost. “Was het dan zo’n moeilijk proces?”, vraag je je nu misschien af. Nee, hoor. De samenwerking tussen de partijen verloopt heel plezierig. Maar vele individuen moesten hun ‘fiat’ of ‘input’ ook geven. Dat is dan uiteindelijk uitgemond in een langdurig proces.

En nu wij het toch over spreekwoorden hebben. “Keulen en Aken zijn ook niet op één dag gebouwd”. En toch zijn het mooie steden geworden.

En zoals elke overeenkomst kenmerkt brengt het rechten en plichten met zich mee.

Hieronder een paar belangrijke punten:

  • De overeenkomst tot 31maart 2029 en kan dan verlengd worden.
  • Scylla betaalt in die periode geen huur voor het gebruik. Dit komt omdat veel Scyllaianen heel veel inspanningen hebben verricht om deze velden te realiseren. Denk aan subsidie aanvragen en als penvoerder dit proces bewaken. Dit was veel werk en heeft Jan Snel voor ons gedaan. Maar er zijn zoveel meer leden die inmiddels zoveel hebben gedaan om de actuele situatie mogelijk te maken. Grote dank!
  • Maar dat wil niet zeggen dat Scylla geen kosten heeft. Gebruikskosten, trainers en afschrijving (onderhoud) zijn nogal altijd serieuze kostenposten die middels contributie door ons allen bij elkaar gebracht moet worden. Maar dan heb je er wel wat voor. En zeker in deze coronatijd hebben deze velden menig Scyllaiaan al heel veel plezier opgebracht.
  • I-sports wordt geleid door Alex van Hunen en beheert het Zwembad en exploiteert de horeca. Hij heeft zich mede erg ingezet om dit complex tot stand te brengen. Dank daarvoor. Alle consumpties worden geleverd door de horeca van Alex. Dat is zijn verdienmodel. Dus geen eigen consumpties. Net als in de Vlinder dus!
  • Ieder van ons die op de velden sport, dient zich voorbeeldig te gedragen. Nu zijn Scyllaianen dat wel gewend, maar toch maar even gezegd hier! Wij zijn gasten op het terrein. Dus geen rommel achterlaten en houden aan de huisregels.

En buiten de verplichtingen om die staan in de overeenkomst hebben wij als beachende Scyllaianen natuurlijk ook onze verantwoordelijkheid naar ons eigen Scylla toe. Denk aan het zandstrijken na afloop van het gebruik. Denk aan het opbergen van ballen, antennes, tassen in de container en het afsluiten van deze container om vervolgens de sleutel weer af te geven. Denk aan de zorg voor de ballen. Dus dat geen ballen kwijtraken. Meldt als een bal stuk gaat. Zorg dat de netten weer ‘slap’ hangen wanneer je weggaat. Zorg dat je ervan vergewist dat de laatsten goed gaan afsluiten en zich verantwoordelijk voelen, zelfs (of juist) als dit een externe partij betreft.

Tot slot. Wat hebben wij als Scylla al veel plezier gehad van deze velden en wat gaan wij nog heel veel plezier aan deze velden beleven!

Ik sta er zondag weer!

Hans Konig