Helaas kan ik deze week niet iets schrijven over een mooie wedstrijd, of een leuk voorval op onze befaamde thuisspeeldag. Wel vermeldenswaardig is dat tijdens onze digitale bestuursvergadering, afgelopen dinsdag, wij werden verrast door Sinterklaas (Linda), die ons vlak voor de inlogtijd wat lekkers bezorgde. Is dat saamhorigheid, of niet soms? En dan ook nog eens een nieuw bestuurslid scoren: Joyce Haver! Maar ja, wij vergaderen tenslotte om te sporten. En juist van dit sporten komt momenteel zo weinig. Gelukkig gaan de Corona-besmettingscijfers de goede kant op. Hopelijk duurt het niet al te lang meer en kunnen wij weer volop van onze sport en Scylla genieten.

Dus dan zal ik jullie nu gewoon maar een beetje algemene wijsheid bijbrengen. Vooral bedoeld voor degene die nog verder wilt komen! Nu moet ik eerst wel bekennen dat ik deze wijsheden niet helemaal zelf heb verzonnen. Hooguit de toepassingsmogelijkheden op ons Scyllianen.

Het begint als volgt:

“Je kunt alles bereiken wat je wilt, wordt vaak gezegd. Dus als je jouw doelen niet behaalt, dan is het blijkbaar niet belangrijk genoeg voor je, om echt alles te doen en te laten wat ervoor nodig is. Je bent immers zelf de regisseur van je eigen succes. Doe er dan wat aan!”

En wie de schoen past, trekt hem aan. Dus voor mijzelf, als ambitieuze volleyballer, geldt dus dat het dus volledig mijn eigen schuld is dat ik niet in H1 speel. Het goede nieuws is dat ik er zeker nog ga komen omdat ik het blijkbaar geheel in mijn eigen hand heb. Dus volgend jaar ben ik op het hoofdveld te bewonderen. Overigens hoop ik dat niet te veel van jullie dezelfde blinde ambitie nastreven, want dan weet ik niet of wij allemaal wel in H1 passen.

De redenering achter deze stelling is:
“Deze simpele redenering is een diepgewortelde overtuiging in onze Westerse wereld. Iedereen heeft dezelfde kansen, dus succes en geluk zijn je eigen keuzes. Als het gras bij een ander altijd groener is, dan moet je gewoon zelf eens wat vaker de tuinhandschoenen aantrekken.” Simpel dus! Gewoon doen.

“Zo beoordelen en veroordelen we structureel ook mensen die het minder met zichzelf getroffen hebben. Je moet gewoon nog wat harder je best doen. Dat je misschien 1,76 meter lang bent en 62 jaar bent, betekent dus slechts, dat je nog wat harder je best moet doen om nog hoger te springen. Wie wil vindt een mogelijkheid, wie niet wil zoekt een reden.”

Maar!

“Het klopt dat je jezelf kunt overtreffen wanneer je drive om iets te bereiken groot is. Maar daar is ook nog iets anders voor nodig, wat veel essentiëler is. Het geloof in jezelf en het vertrouwen van anderen. Onze kansen zijn niet gelimiteerd door onze dromen, maar door onze overtuigingen. Beter niet voor ons is weggelegd. Dus maken we een veilige en verkeerde keuze (H4?). We (ik) blijven in een baan, een relatie of een levenspatroon (of team dus) ploeteren, die onze dromen niet dichterbij brengt. We settelen voor minder dan ons echt gelukkig maakt.  Als je onbewuste de overtuiging heeft opgedaan, dat het niet voor jou is weggelegd, dan zul je dat ook nooit bereiken.”

“Wat je gelooft is veel sterker dan wat je wenst. Onze zelfovertuigingen worden vooral bepaald door waar je wieg stond en welke mensen je dagelijks op je pad treft. Mag je er zijn? Worden je talenten gestimuleerd? Is er een veilig en vertrouwd vangnet wanneer je een keer valt? Elke ervaring versterkt je overtuiging en elke overtuiging stuurt de volgende ervaring. Je kunt nog zo hard je best doen om dat te ontgroeien, maar wie verder wil komen verdient een plek waarin je écht wordt gezien. Zoek die voedingsbodem voor jezelf en wees die voedingsbodem voor anderen. Blijf vooral voorzichtig met wat je gelooft. Niet alles wat je denkt is waar, maar veel van wat je denkt wordt waar. Dat geldt voor de denkbeelden van je eigen kansen en beperkingen alsook voor het geloof in de talenten en tekortkomingen van anderen. Wie wil biedt een kans, wie niet wil zoekt een reden.”

Zo mooi geformuleerd. Dus kansen te over voor alle Scyllaianen! Dus gewoon wat harder je best doen! In jezelf geloven! En help je medespelers in zichzelf te geloven! Wees een vangnet voor de anderen. Het is misschien wel goed om ons streven wel realistisch te formuleren. Dus in mijn geval: “lekker genieten in H4 met mijn machtige teamgenoten”. Dus laat lekker genieten ook jullie hoogst na te streven doel zijn. Dat kan vast binnen Scylla gerealiseerd worden.

Hans Konig